ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК – ПРЕСТАВЛЯВА ЕДНА МАЗНА ТОПКА ОТ КЛЕТКИ

ЩО ЗА „ЧИП“ Е ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК, обработващ за секунда от времето милиарди файлове

Компютърът – създаден от човека!
„Интелектът “ – също създаден от човека!
“ Технологиите на бъдещето“ – създадени от човека!

Магията и алхимията – създадени от човека!
Да измислиш мелодия и текст, после да ги изсвириш и накрая да ги запишеш на магнитен носител(също създаден от човека) си е Гениално!

Нашите мисли, спомени и чувства са плод на мозъчната дейност.

Разположен в черепната кухина, ГЛАВНИЯ МОЗЪК съдържа приблизително 100 млрд. нервни клетки при възрастен индивид – толкова, колкото са и звездите в нашата галактика.Главният мозък участва в регулирането на всички процеси в огранизма – от обмяната на веществата в клетката до най-сложните поведенически прояви. Дори когато спим, той направлява и съгласува функциите в организма ни, както и неговите взаимоотношения с външния свят.

ПРОДЪЛГОВАТИЯТ мозък е непосредствено продължение на гръбначния мозък. Изпълнява заедно с варолиевият мост проводна и рефлексна функция. В продълговатия мозък са разположени ядрата, които регулират жизненоважни функции – дейността на сърдечно-съдовата система, дишането и храносмилането. В него се намират центровете на много вродени рефлекси – слюноотделяне, кашляне, гълтане, сукане и кихане..МОСТЪТ e възвишение, разположено над и пред продълговатия мозък. Той свързва малкият мозък с всички останали части на централната нервна система и извършва проводна и рефлексна функция. В моста са разположени важни сетивни центрове – за допир, натиск и болка в областта на главата. В него има центрове, свързани с регулацията на движенията.СРЕДНИЯТ мозък е разположен над моста. В него са разположени и ядра, които регулират движенията на тялото, мускулния тонус, както и съкращенията на мускулите, изменящи положението на очната ябълка. Състои се от четирихълмие, мозъчни крачета и междинна част.МАЛКИЯТ мозък се намира непосредствено зад моста и продълговатия мозък. Състои се от три части: две странични полукълба и средна част – червей. Повърхността на малкия мозък се състои от сиво вещество – мозъчна кора (кортекс). Тя образува множество успоредно разположени дълбоки гънки. Във вътрешността на малкия мозък има бяло вещество, сред което са разпръснати ядра от сиво вещество. Малкият мозък регулира силата, продължителността и съгласуваността на съкращенията на скелетните мускули, както и мускулния тонус. Противно на главния мозък, връзките на дясното полукълбо на малкия мозък управляват дясната част на тялото, и обратното. КОРАТА покрива мозъчните полукълба и има дебелина само от 2 до 4 мм, но нейните гънки са толкова многобройни, че тя представлява 40% от главния мозък: това е абсолютен рекорд при живите същества. Съставена от сивата материя на клетъчното тяло на невроните, тази част на мозъка ни осигурява възможностите за възприятие, общуване, запомняне, преценка, воля – това е нашето съзнание. МЕЖДИННИЯТ мозък е разположен дълбоко във вътрешността на главния мозък и свързва средния с крайния мозък. Състои се от два хълма и подхълмие. ГЛАВНАТА функция на хълмовете е да обработват, да обединяват и да съпоставят различните видове сетивна информация. Подхълмието, както показва и неговото название, се намира под хълмовете и непосредствено зад хипофизата. Въпреки малката си маса – при човек тежи около 4 грама, подхълмието играе изключително важна роля. То регулира всички основни функции в организма, чрез които се поддържа постоянството на вътрешната среда. В него се намират центровете, които контролират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини, водно-солевото равновесие, кръвното налягане, топлопродукцията и топлоотдаването, глада и жаждата. Там се осигурява и контрол над емоциите. Предната част на хипоталамуса отговаря за положителните емоции, а задната – за негативните.

Няма мозъчен център на мисълта, нито на паметта. И все пак ние мислим и си спомняме. Следователно е невъзможно да бъде локализирана мисълта. Мисленето и съзнанието остават загадка за науката. НО, МОЖЕ ДА СЕ ТВЪРДИ, че те са свързани с цялостната дейност на кортекса и с взаимодействията му с останалите части на тялото. Именно затова е невъзможно да се изобрети компютър, способен да мисли, освен ако той не бъде снабден с тяло мозък и чувства.

ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК е най-сложният орган в човешкото тяло и може би най-сложната биологична система в цялата вселена. Очевидно е , че най-значимите световни изкуствени чудеса са резултат от работата на човешкия мозък, което го прави най-невероятната функция на човека. Освен това, човешкият мозък с неговата сложност действа като едно перфектно устройство за съхранение, което може да съхранява безопасно най-съкровените спомени на един човек.

Изобщо, човешкият мозък е толкова уникален, че е изумявал хората през всички векове на съществуването на човека. Някои учени и лекари са посветили целия си живот на изучаването на това как работи мозъкът и не е чудно, че хората се радват да научат нови факти за този невероятен орган в човешкото тяло.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Мозъкът ни обича да си подремваме
Ние всички знаем, че сънят е важен за мозъка ни, но сега се оказва, че дори и краткото дремване подобрява ежедневните функции на мозъка ни. Някои скорошни изследвания показват, че дясната част на мозъка е по-активна по време на сън. Въпреки че 95% от хората са десничари (тоест лявото им полукълбо е по-активно), дясното полукълбо е по-активно по време на сън. Така че, докато лявата половина от мозъка ви си „почива”, дясната почиства временните ви спомени, компилира информацията от деня и я насочва към дълготрайната памет.

Мозъкът ни си има предпочитания
Човек знаете има 5 сетива, но нашите мозъци се доверяват най-вече на това което виждаме, а не на това което вкусваме или докосваме. Така и нашите спомени се формират преди всичко на това което виждаме, а не на това което са ни казали другите ни сетива. Това е и причината да вярваме повече на очите си отколкото на ушите, езика или пръстите си.

По време на сън мозъкът работи
По време на сън, ЧОВЕШКОТО тяло произвежда хормон, който да предотвратява изразяването на емоциите от сънищата и на практика ви държи неподвижни.

Течностите влияят на работата на мозъка.

Обезводняването е пагубно за вашия мозък, просто защото 75% от организма се състои от вода. Затова и при някои диети хората забелязват, че паметта им се влошава и способността им да разсъждават намалява.

Забравянето, депресиите и разсеяността при човека се дължи на „диетите“
67% от състава на мозъчната тъкан е мазнина – като изключим водата, която пък е 75% от целия мозък. ТОВА МАЗНО НЕЩО В МОЗЪКА НИ е миелинът, изолиращата обвивка на всеки неврон. Яденето на мазна риба, зеленолистни зеленчуци, зехтин, авокадо, семена и ядки попълват нуждите на организма от мастни киселини за поправка на невроните. НЕДОСТИГЪТ на мастни киселини причиняват депресии и има пряка връзка със заболявания като “Паркинсон” и “Алцхаймер”.

Всяка секунда при нормална мозъчна дейност 25% от кръвта в тялото бива транспортирана до мозъка. При усилена умствена дейност нуждите за кислород и глюкоза нарастват драстично, като притокът на кръв към мозъка може да нарасне до 50%. Излиза че мисленето е по-трудоемко от физическите упражнения.

За човешкият мозък знаем много малко но, и това което си мислим че знаем стига за да се различаваме от животинския свят!

Обратно горе