Отговорни ли са интелигентните хора за простотията която ни заобикаля?

Да смяташ, че глупостта ще се изкорени сама е равно на това да смяташ, че децата ще се възпитат сами.

Навремето имах остър конфликт с една съученичка и майка ми ме наказа сурово. Когато я попитах защо го прави при положение че съм права, тя ми отвърна с думите „защото си по-умна”, години по-късно ми ги припомни, когато се разделях с бившия си мъж.

Та още от малка ме натовари с отговорността за това да преценям кой колко е умен и да решавам как да постъпвам. Разказвам ви това, защото искам да сте снизходителни към мен когато остро осъждам някой за нещо, то е просто защото го смятам за умен. Откакто съм в блога и си сърфирам из разни блогове с удивление и огромно удоволствие установих, че тук пишат и публикуват умове… не, по-точно мега умове, чиито познания могат да накарат всеки средно интелигентен човек да се чувства като текезесар от близкото минало, да се сниши или да се понамества на стола си сякаш е седнал без да погледне, че на мястото му вече се е настанил таралеж.

Посещавам тези блогове и винаги когато искам да оставя коментар в някой от тях, изключително много внимавам какво казвам, как го казвам и какво конкретно казвам, въпреки че според теорията на майка ми аз съм по-простата и не би трябвало да нося отговорност за словата си. Защо толкова много наблягам на думата отговорност, сякаш някой е длъжен да носи отговорност за нечии действия или слова. Разбира се, че не! Но след като целта на всички, или поне повечето от тези блогове, е да предадат на другите познанията, които имат и разбира се да споделят мисли, нещо повече дори да спомогнат с познанията си да се образоват  повече хора, то значи те имат предназначение.

Публикациите са от различно естество, някои от които са добре направени анализи за политиката, състоянието на народната култура или търсене на исторически факти с цел всички да променим съзнанието си, да отворим светогледа си и в крайна сметка да променим общото си културно и духовно състояние. До тук всичко е така, както трябва да бъде, докато не се намесят коментарите. В коментарите често възникват спорове, преднамерени обиди и дори скандали.

В това няма нищо ненормално когато хора с различен потенциал се сблъскат в словесен дуел. Скандалите обаче не са никак приятна гледка и за мен лично издават способността на българина да общува. Често четейки коментарите под някоя тема, попадам на подобни сблъсъци и в мен винаги изплуват онези думи „отговорността е на по-умния”.

По тази причина не мога да не се запитам „носят ли интелигентните хора отговорност за състоянието на културата у нас, когато полагат достатъчно усилия за да предоставят знанията си на широк кръг от хора?”.  Не би трябвало, нали? Ако обаче всичко се свеждаше само до писане и четене бих се съгласила, обаче когато става въпрос за обсъждане, пояснение, спорове и прочие вероятно носят. Но къде е справедливостта, хем да изнамираш, изчиташ, осмисляш и написваш информация за да предоставиш на желаещите да се образоват възможността да го направят, хем на всичкото отгоре и да трябва да им търпиш нападките, неразбирането, често пъти дразненето ей така за спорта и на всичкото отгоре да трябва да им обясняваш до припадък. Аз обаче мисля, че това е начинът да се вдигне нивото на общуване.

Точно това мисля, че е начинът да се изкорени глупостта от живота ни, защото интелигентен човек да отвърне на грубостта с грубост е равно на това да набиеш дете, което те дразни. Да, то ще спре да те дразни за да не го отнесе пак, но никога няма да разбере какво в поведението му дразни хората.

Това изисква огромна доза търпение, самообладание и енергия, която хората в този напрегнат живот не могат, не искат или не смятат за длъжни да отделят… е, при това положение би трябвало да спрат да се оплакват, че глупостта и простотията се ширят навсякъде.

Тя сама няма да се изкорени и не защото не иска, а защото не може да се самоопредели като такава.

Обратно горе